Dejte vejce do sklenice a zalijte octem. Druhý den ocet vylejte. Po této době ocet rozpustí skořápku, ale membránu nechá neporušenou.
Do sklenice nejprve nalijte vodu, potom olej. Chvíli počkejte, hladina se mezi vodou a olejem ustálí. Opatrně nalijte do sklenice sirup, například tak, že ke stěně skleničky přiložíte špejli nebo lžičku a sirup poteče po špejli. Sirup je na dně sklenice - má největší hustotu, ...
Každé vejce se dá vyvážit na svém širším konci (pokud se nám neklepou ruce) a jde to ještě jednodušeji, když použijete kuchyňskou sůl. Udělejte na stole malou hromádku ze soli a položte do ní vejce. Potom jemně sůl odfoukněte pryč. Několik zrnek, která ve skutečnosti drží vajíčko, zůstanou pod ním. Vejce tato zrnka schová a tak to vypadá, že stojí samo.